tochitura moldoveneasca

Sunt sigura ca oricare dintre voi a gustat cel putin odata din gustoasa tochitura moldoveneasca. Iata mai jos o reteta simpla, dar delicioasa, pe care am invatat-o de la bunica mea.

Astfel, astazi va prezint reteta pentru tochitura moldoveneasca, asa cum o stiu eu, fara a avea pretentii ca detin adevarul absolut in materie de componenta acestei tochituri. De fapt daca este cineva care sa poata delimita foarte clar ingredientele si specificul fiecarei tochituri aferente unei zone geografice, l-as ruga sa impartaseasca informatia.

Acum eu stiu ca aceasta tochitura este foarte de departe de un preparat sanatos. Dar sa fim sinceri! Carnea si grasimea prajita sunt gustoase! Gata am spus-o! Din in cand mai calcam stramb si ne mai facem si astfel de pofte. Atata timp cat nu sunt facute in execes, parerea mea este ca puteti manca fara mustrari de constiinta.

Despre tochitura moldoveneasca eu stiu ca se face cu carne de porc/ pulpa/fleica/ceafa. Se pare ca pulpa este insa cea mai indicata pentru ca nu este atat de grasa. Pe langa carne se mai pun carnati proaspeti sau afumati, organe daca va plac (ficat, inima, splina, plamani, rinichi) si condimente. Eu am decis sa ma limitez la ficat de aceasta data.

Reteta tochiturii moldovenesti este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Spre deosebire de alte zone ale tarii, unde gospodinele aduga in friptura ceapa, morcov ras, bulion de rosii sau boia de ardei, moldovencele inabusa carnea cu o ceasca de vin alb sec. Acesta este ingredientul care face carnea mai frageda si mai aromata. Condimentele care nu trebuie sa lipseasca din tochitura moldoveneasca sunt: cimbrul, piperul, foile de dafin si usturoiul. Se prepara în  aproximativ o ora.

Ingrediente pentru tochitura moldoveneasca

– 500 g pulpa de porc

– 300 g carnati afumati

– 200 g slanina

– 3 linguri ulei- 1 pahar vin alb sec

– sare, piper, boia de ardei dulce, cimbru, dafin

– 200 ml apa

– 200 ml vin sec

Tochitura moldoveneasca – mod de preparare:

Se pune uleiul in ceaun, iar cand s-a incins se adauga slaniana si pulpa de porc taiata cubulete. Se amesteca bina pana ce slanina incepe sa se topeasca.

Se adauga apa, sare, piper si se lasa sa fiarba pana ce se evapora toata apa.

Dupa ce s-a evaporat apa se adauga carnatii.

Se mai lasa putin si se stinge cu un pahar de vin alb.

Se amesteca bine si se lasa sa scada acoperind partial cu un capac.

Prepara mamaliguta pentru tochitura moldoveneasca si prajeste ouale ochiuri.

Pune mamaliga pentru o portie in mijlocul unei farfuri intinse si aseaza cu grija un ou ochi deasupra ei apoi adauga in jurul ei carnea si carnatii pe care i-ai preparat mai devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *